Pakar Kesihatan Anda

Hubungi 012-9025232 untuk pembelian & konsultasi terbaik

Pakar Kesihatan Anda - Hubungi 012-9025232 untuk pembelian & konsultasi terbaik

Petua Berkesan Hilangkan Bisul

Bisul terjadi apabila terdapat darah kotor yang berkumpul didalam saluran darah. Makin lama darah kotor tu akan jadi semakin banyak dan mula bernanah, tunggu masa je nak meletop. Bisul sememangnya menyakitkan. Tiada ubat untuk bisul melainkan tunggu sehingga ia masak & pecah sendiri. Sementara menunggu bisul anda masak, apa kata amalkan petua berkesan hilangkan bisul berikut:

petua hilangkan bisul 300x218 Petua Berkesan Hilangkan Bisul

Petua Berkesan Hilangkan Bisul

Berikut adalah petua berkesan hilangkan bisul yang boleh anda amalkan:

1. Jangan picit

Jangan picit atau pecahkan bisul tersebut, biarkan ia pecah sendiri. Jika anda picit bisul tersebut kemungkinan besar akan berlaku jangkitan dan menyebabkan bisul akan tumbuh semula. Atau pun dalam kes jangkitan serius anda akan mengalami keadaan di mana badan anda ditumbuhi bisul di merata tempat & berulang kali.

2. Cuka Makanan

Ambil segumpal kapas & rendamkan ke dalam cuka makanan sehingga meresap. Sapu cuka makanan tersebut ke sekeliling bisul sekerap yang mungkin.

3. Bawang Putih

Tumbuk bawang putih sehingga hancur. Lekapkan ke bisul & ikat dengan kain atau handiplas supaya bawang putih tersebut kekal melekat di situ.

petua hilangkan bisul1 300x218 Petua Berkesan Hilangkan Bisul

4. Beras dan kunyit hidup

Rendam segenggam beras & seketul kunyit hidup didalam air selama sejam. Kemudian tumbuk beras & kunyit tersebut. Lekapkan ke bisul sehingga kering.

5. Sireh

Kunyah daun sireh dan tekapkan ke bisul sehingga kering. Ini adalah petua lama orang melayu dan india.

6. Daun ubi keledek

Tumbuk beberapa helai daun ubi keledek dan tekapkan ke bisul anda. Biarkan sehingga kering.

7. Hisap keluar nanah bisul

Anda boleh lakukan teknik berbekam dengan menggunakan balang kaca atau pun gelas kaca. Bersihkan gelas tersebut, kemudian letakkan sebatang mancis yang menyala di dalam gelas tersebut. Ia akan mewujudkan vacuum didalam gelas tersebut. Kemudian keluarkan mancis tadi dan cepat-cepat tekapkan ke bisul anda. Insya Allah vacuum tersebut akan menarik keluar nanah & darah kotor yang terkumpul didalam bisul tersebut. Tapi teknik bekam ni agak sakit. Pastikan anda betul-betul bersedia sebelum mencuba

8. Menghiris keluar nanah

Kalau anda pergi ke klinik, jika bisul anda sudah terlalu lama tapi belum masak, doktor akan menghiris bisul untuk mengeluarkan nanah. Teknik menghiris untuk mengeluarkan nanah ni pun boleh tahan juga sakitnya.

9. Detoks

Bisul berlaku kerana darah kotor dan nanah yang tersumbat dalam saluran darah. Oleh itu cara terbaik untuk menghilangkan bisul dan mencegah bisul daripada tumbuh semula ialah dengan menyahtoksin atau detoks. Pengambilan Set Bisul Shaklee yang terdiri daripada Alfalfa Complex dan Garlic Complex membantu membersihkan darah kotor dan nanah yang terdapat dalam bisul. Set ini akan mencuci darah anda dari dalam secara perlahan-lahan. Insya Allah dengan pengambilan yang konsisten dan teratur, bisul anda akan mengecut dan tidak akan ada bisul yang tumbuh lagi.

petua hilangkan bisul2 300x239 Petua Berkesan Hilangkan Bisul

Semoga petua berkesan hilangkan bisul yang saya kongsikan tadi bermanfaat untuk anda. Jika anda sedang menderita disebabkan bisul, usah bertangguh lagi. Dapatkan Set Bisul Shaklee anda sekarang. Hubungi saya untuk harga istimewa dan konsultasi terbaik!

vitaminsayasignature 300x256 Petua Berkesan Hilangkan Bisul

 

Tips Atasi Sakit Sendi Lutut Dan Tulang Atau Osteoartritis

Sakit sendi, lutut dan tulang atau Osteoartritis bukan sahaja menyerang golongan emas, malahan mereka yang masih muda juga boleh menjadi mangsa terutamanya mereka yang mengalami masalah berat badan yang berlebihan atau pun mereka yang aktif bersukan. Ianya sangat menyiksakan. Jom saya kongsikan tips atasi sakit sendi lutut dan tulang atau Osteoartritis.

tips atasi sakit sendi lutu7 300x260 Tips Atasi Sakit Sendi Lutut Dan Tulang Atau Osteoartritis

Tips Atasi Sakit  Sendi Lutut  Dan Tulang Atau Osteoartritis

Sakit sendi lutut dan tulang berpunca daripada hakisan kolagen & kekurangan pelincir di sendi tersebut. Jika anda mempunyai masalah tersebut, jom amalkan tips berikut:

1. Glukosamina

Glukosamina merupakan asid amino yang sangat penting bagi membina semula tulang rawan dan bendalir yang semakin haus dan berkurangan. Macam mana nak dapatkan Glukosamina? Tak perlu buang masa memikir dari mana nak dapatkan Glukosamina. Ianya merupakan bahan utama yang terdapat dalam Advance Joint Health Tablet Shaklee. Shaklee memberi jaminan bahawa anda akan mendapat kesan positif seawal 5 hari selepas pengambilan vitamin ini.

2.  Omega 3

Omega 3 boleh diperolehi dari minyak ikan. Ia berfungsi untuk mengurangkan keradangan dan inflamasi dalam sendi. Radang dan inflamasi tu lah yang menyebabkan kita rasa sakit bila bergerak. Omegaguard Shaklee jaya dengan Omega 3. Dengan pengambilan yang konsisten insya Allah anda pasti bebas dari belenggu sakit sendi lutut dan tulang yang menyiksakan.

3. Kalsium

Nak tulang yang kuat dan sihat? Semestinya anda perlukan kalsium. Anda boleh dapatkan kalsium dari susu, kekacang dan sayuran. Lebih mudah kalau anda ambil Ostematrix Shaklee yang sememangnya kaya dengan kalsium dan mineral.

tips atasi sakit sendi lutu1 300x213 Tips Atasi Sakit Sendi Lutut Dan Tulang Atau Osteoartritis

4. Vitamin C

Vitamin C adalah sangat penting bagi melawan radikal bebas yang biasa ditemui dalam bendalir pesakit yang mengalami masalah Osteoartritis. Nak sihat? Kena lawan radikal bebas dalam bendalir sendi kita. Macam mana nak lawan? Ambil vitamin C setiap hari. Anda boleh dapatkan vitamin C dari buah-buahan, atau pun kalau nak lagi mudah cuma ambil satu biji Vitamin C Shaklee setiap hari. Sebiji Vitamin C Shaklee bersamaan 6 biji oren. Mudah kan? Jimat pun jimat.

5. Kolagen

Osteoartritis berpunca daripada hakisan kolagen jadi cara terbaik untuk mengatasinya ialah dengan pengambilan kolagen bagi membina semula kolagen yang hilang. Petua yang paling mudah ialah makan kaki ayam,lutut ayam atau pun ikan yang kaya dengan kolagen. Kalau nak mudah, anda ambil sahaja Shaklee Collagen Powder yang sememangnya kolagen terbaik di pasaran. Kolagen Shaklee diperbuat daripada sisik ikan merah yang tinggal jauh di dasar laut yang bebas dari sebarang pencemaran.

Anda nak ubati sakit sendi lutut dan tulang dengan segera?

Anda dah tak sanggup nak menanggung derita? Jangan berlengah lagi. Dapatkan Set Sendi Shaklee hari ini juga. Set ini terdiri daripada:

[ 1 ] Advance Joint Health Tablet
Membekalkan glukosamina daripada ekstrak jagung bagi membina tulang rawan dan lendir bagi melincirkan sendi. Ia turut diperkaya dengan Vitamin C yang diperlukan bagi sintesis kolagen yang merupakan satu komponen bagi tulang rawan dan juga tisu-tisu penghubung yang lain di dalam tubuh. Ekstrak Boswellia di dalam vitamin ini pula berfungsi sebagai anti-radang semulajadi.

[ 2 ] Omegaguard
Pengambilan Omega Guard akan melambatkan degradasi tulang rawan dan mengurangkan reaksi keradangan dalam sendi-sendi. Ia adalah anti-radang semulajadi yang bertindak sebagai pelincir bagi membantu pesakit sendi bergerak dengan mudah.

[ 3 ] Osteomatrix
OsteMatrix pula adalah supplemen Shaklee yang bertindak untuk mengekalkan tulang yang sihat dan kuat. Setiap hidangan Osteomatrix mengandungi 1000 mg Kalsium berasaskan semulajadi yang mudah diserap dan disertai dengan 400mg Magnesium bagi mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang dan menguatkannya. OsteMatrix turut diperkaya dengan 400 IU Vitamin D yang merangsang penyerapan kalsium dan mineral-mineral lain seperti Boron, Mangan, Tembaga dan Zinc bagi membantu metabolisme tulang dan mengaktifkan enzim yang membantu dalam kepadatan tulang. Ternyata OsteMatrix Shaklee lebih dari sekadar Kalsium biasa!

tips atasi sakit sendi lutu8 300x198 Tips Atasi Sakit Sendi Lutut Dan Tulang Atau Osteoartritis

Jom kita tengok testimoni mereka yang berjaya sembuh dengan Set Sendi Shaklee.

tips atasi sakit sendi lutu 300x256 Tips Atasi Sakit Sendi Lutut Dan Tulang Atau Osteoartritis

tips atasi sakit sendi lutu2 300x217 Tips Atasi Sakit Sendi Lutut Dan Tulang Atau Osteoartritis

tips atasi sakit sendi lutu3 300x177 Tips Atasi Sakit Sendi Lutut Dan Tulang Atau Osteoartritis

sakit sendi 283x300 Tips Atasi Sakit Sendi Lutut Dan Tulang Atau Osteoartritis

sakit sendi 180x300 Tips Atasi Sakit Sendi Lutut Dan Tulang Atau Osteoartritis

sakit sendi1 300x233 Tips Atasi Sakit Sendi Lutut Dan Tulang Atau Osteoartritis

tips atasi sakit sendi lutu4 300x184 Tips Atasi Sakit Sendi Lutut Dan Tulang Atau Osteoartritis

tips atasi sakit sendi lutu5 300x121 Tips Atasi Sakit Sendi Lutut Dan Tulang Atau Osteoartritis

tips atasi sakit sendi lutu6 283x300 Tips Atasi Sakit Sendi Lutut Dan Tulang Atau Osteoartritis

 Semoga tips atasi sakit sendi lutut dan tulang atau Osteoartritis yang saya kongsikan tadi bermanfaat untuk anda. Berminat untuk medapatkan Set Sendi Shaklee dengan harga istimewa dan konsultasi terbaik? Hubungi saya sekarang!

vitaminsayasignature 300x256 Tips Atasi Sakit Sendi Lutut Dan Tulang Atau Osteoartritis

Tips Mudah Hilangkan Mengantuk Semasa Belajar

Anda sering mengantuk semasa belajar? Tak boleh memberikan tumpuan semasa cikgu mengajar di hadapan kelas? Mudah hilang fokus kalau kelas terlalu lama? Susah untuk mengingati pelajaran? Markah tidak memuaskan setiap kali menduduki peperiksaan? Jom amalkan tips mudah hilangkan mengantuk semasa belajar. Insya Allah anda akan menjadi pelajar cemerlang seperti yang diimpikan!

tips hilangkan mengantuk se 300x268 Tips Mudah Hilangkan Mengantuk Semasa Belajar

Apakah Tips Mudah Hilangkan Mengantuk Semasa Belajar?

1. Tidur secukupnya

Tidur yang tidak cukup akan menyebabkan anda tidak berada dalam keadaan segar semasa didalam kelas atau pun mengulangkaji pelajaran. Oleh itu pastikan anda tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari agar cergas & segar pada keesokan harinya. Elakkan tabiat tidur lewat malam.

2. Jangan Tidur berlebihan

Tidur berlebihan akan menyebabkan kita menjadi sembab, malas dan badan menjadi lemah. Amalkan budaya bangun awal setiap hari. Jika anda beragama islam, jangan tidur semula selepas solat subuh.

tips hilangkan mengantuk se2 300x203 Tips Mudah Hilangkan Mengantuk Semasa Belajar

3. Badan terlalu letih

Jangan lakukan terlalu banyak aktiviti sehingga menyebabkan badan menjadi terlalu letih. Aktiviti sukan, riadah dan ko-kurikulum yang berlebihan boleh menjejaskan tumpuan anda kepada pelajaran sekali gus mempengaruhi keputusan peperiksaan. Kurangkan aktiviti di luar yang boleh menyebabkan anda keletihan.

4. Minat untuk belajar

Anda mungkin tidak menumpukan perhatian kerana anda tidak minat untuk belajar. Kenal pasti punca tersebut: adakah anda tidak suka subjek tersebut? Anda tidak suka cara cikgu mengajar? Atau anda memang tidak mahu belajar? Kenal pasti punca anda tidak minat untuk belajar, dan berbincang dengan ibu bapa atau guru yang anda percayai. Jangan biarkan ia berlarutan kerana akan menjejaskan masa depan anda.

5. Aktiviti fizikal

Jika anda seorang ulat buku yang sentiasa belajar tanpa sebarang aktiviti luar, kini tiba masanya untuk anda berubah. Mengadap buku 24 jam sehari bukanlah kaedah balajar yang terbaik. Luangkan sedikit masa untuk berjalan-jalan di luar & menghirup udara yang segar. Lihat kehijauan pokok. Udara segar & kehijauan boleh membantu menyegarkan otak yang penat belajar & meningkatkan tumpuan anda semasa belajar.

tips hilangkan mengantuk se1 300x221 Tips Mudah Hilangkan Mengantuk Semasa Belajar

6. Sarapan pagi

Jangan abaikan sarapan pagi kerana ia merupakan sangat penting bagi setiap manusia. Meninggalkan sarapan pagi akan menjejaskan kecerdasan otak dan menyebabkan anda tidak dapat fokus semasa belajar akibat kekurangan oksigen didalam otak. Oleh itu, ambil sarapan pagi walau pun sekadar segelas susu & sekeping roti.

7. Pemakanan

Makan makanan berkhasiat yang membantu meningkatkan daya ingatan dan kesihatan seperti kurma, badam, kismis, madu,biji bijan, almond, kacang walnut, kacang hazel, brokoli, dan biji labu. Di samping itu pengambilan minyak ikan sangat membantu meningkatkan IQ dan daya ingatan agar anda semakin bijak dalam pelajaran.

8. Set Anak Pintar Shaklee.

Set Anak Pintar Shaklee tersiri daripada Vitalea, B Complex, dan Omegaguard yang berfungsi untuk menghilangkan mengantuk, membantu anda untuk fokus semasa belajar dan meningkatkan daya ingatan agar mudah menghafal pelajaran. Anda boleh membaca bagaimana set ini membantu meningkatkan prestasi pelajar dengan lebih lanjut di sini.

vitamin untuk pelajar1 294x300 Tips Mudah Hilangkan Mengantuk Semasa Belajar

Semoga tips mudah hilangkan mengantuk semasa belajar yang saya kongsikan tadi bermanfaat untuk anda. Berminat untuk mendapatkan set anak pintar Shaklee dengan harga istimewa dan konsultasi terbaik? Hubungi saya sekarang!

vitaminsayasignature 300x256 Tips Mudah Hilangkan Mengantuk Semasa Belajar

Vitamin Untuk Tingkatkan Prestasi Pelajar

Mengantuk, kurang fokus, lemah daya ingatan, mudah hilang tumpuan, dan cepat bosan semasa di dalam kelas adalah di antara masalah yang biasa dihadapi oleh pelajar. Tak kira anak anda pelajar di peringkat tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, atau universiti sekali pun, semestinya anda akan teruja jika saya katakan ada vitamin untuk tingkatkan prestasi pelajar.

vitamin untuk pelajar2 300x234 Vitamin Untuk Tingkatkan Prestasi Pelajar

Anda pasti berasa lega jika saya katakan bahawa Set Anak Pintar Shaklee mampu meningkatkan prestasi anak-anak dengan cara membantu meningkatkan kecerdasan otak & kesihatan fizikal secara menyeluruh. Otak yang kurang cerdas akan menyebabkan gejala kurang fokus dalam pembelajaran, mudah hilang tumpuan, lemah daya ingatan dan sering mengantuk ketika dalam kelas. Manakala kesihatan fizikal juga amat penting kerana ia boleh mempengaruhi otak dan daya pemikiran. Fizikal yang lemah menyebabkan mudah letih, penat, lesu, stress, mudah demam dan selsema, migrain dan kurang bersemangat.

Set Anak Pintar Shaklee terbahagi kepada 2 kategori iaitu set untuk anak berumur 4-12 tahun, dan set untuk anak berumur 13 tahun ke atas.

Vitamin Untuk Tingkatkan Prestasi Pelajar Berumur 4-12 Tahun

Set Anak Pintar Shaklee untuk anak berumur 4-12 tahun terdiri daripada Mealshake dan Omegaguard. Set ini boleh dimulakan seawal anak berumur satu tahun. Bagaimana set ini membantu meningkatkan kecerdasan otak & kecergasan fizikal anak-anak?

vitamin untuk pelajar 300x273 Vitamin Untuk Tingkatkan Prestasi Pelajar

Mealshake adalah multivitamin yang mengandungi 12 vitamin penting. Didalam setiap hidangan terdapat 25% vitamin A, 30 % vitamin B6, 20% vitamin B12, 30 % vitamin C, 10% vitamin D, 35% vitamin E, 30% daripadathiamin, 10% riboflavin, 35% niacin, 35% folat, biotin 35% dan 30% asid pantotenat. Dan juga 11 mineral penting iaitu 20% kalsium, 35% daripada besi, 15% daripada fosforus, 25%s daripada magnesium, 30 % zinc, 35% daripada selenium, 35% copper, 35% manganese  dan  35% molibdenum. Ia juga mengandungi  80mg natrium dan 275mg kalium. Mealshake membekalkan nutrien yang mencukupi bagi perkembangan dan tumbesaran anak-anak.

Omegaguard pula membantu meningkatkan imuniti anak-anak agar sentiasa sihat dan jauh dari sebarang penyakit. Ia juga meningkatkan IQ, daya ingatan, dan kemampuan anak untuk kekal fokus sepanjang tempoh pembelajaran.

Vitamin Untuk Tingkatkan Prestasi Pelajar Berumur 13 Tahun Ke Atas

Bagi pelajar yang berumur 13 tahun ke atas, Set Anak Pintar terdiri daripada Vitalea, Omegaguard dan B Complex.

vitamin untuk pelajar1 294x300 Vitamin Untuk Tingkatkan Prestasi Pelajar

Vitalea adalah multivitamin yang membekalkan semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan agar sentiasa sihat & cergas.

B Complex  berfungsi sebagai vitamin antistress yang membantu pelajar agar tidak mudah tertekan dengan bebanan homework, kelas tambahan, dan aktiviti harian. Vitamin B1 di dalam B Complex bertindak untuk membantu memetabolismekan karbohidrat dan meningkatkan penghadaman. Ia adalah nutrien penting yang menyokong sistem saraf, melawan tekanan dan membantu pelajar agar rasa lebih tenang. B Complex akan membantu agar anak anda tidak mudah mengantuk semasa di dalam kelas , tidak mudah stres akibat tekanan semasa belajar, tidak mudah lesu dan dijauhi migrain.

Omegaguard pula membantu meningkatkan kecerdasan, meningkatkan  fokus & daya ingatan agar prestasi pelajaran anak anda meningkat.

Insya Allah, pengambilan Set Anak Pintar Shaklee pasti akan membantu meningkatkan prestasi anak anda di sekolah. Set ini  yang terdiri daripada vitamin untuk tingkatkan prestasi pelajar sememangnya telah terbukti berjaya membantu ramai pelajar mendapat keputusan yang lebih baik. Berminat untuk mendapatkan set ini dengan harga istimewa dan aturan makan yang betul? Hubungi saya sekarang.

vitaminsayasignature 300x256 Vitamin Untuk Tingkatkan Prestasi Pelajar

10 Petua Lebatkan Rambut Yang Rugi Kalau Tak Diamalkan

Anda mempunyai masalah rambut berkelemumur atau keguguran rambut? Dua masalah ini sememangnya akan menyebabkan rambut anda menjadi berkurangan dan tidak cantik. Jika dibiarkan akan menyebabkan anda botak. Jangan tunggu lagi. Jom amalkan 10 petua lebatkan rambut yang rugi kalau tak diamalkan ini.

petua lebatkan rambut 300x196 10 Petua Lebatkan Rambut Yang Rugi Kalau Tak Diamalkan

10 Petua Lebatkan Rambut Yang Rugi Kalau Tak Diamalkan

1) Nanas

Kisar sebiji nanas hingga menjadi jus.Biarkan semalaman. Keesokan harinya lumurkan ke rambutdan biarkan selama 15-30 minit. Amalkan tiga kali seminggu.

2) Daun rambutan muda

Bersihkan beberapa helai daun rambutan muda,ramas ke dalam semangkuk air. Biarkan sehingga lendirnya keluar. Kemudian sapukan pada rambut dan biarkan lebih kurang 20 minit. Bersihkan rambut dengan air sejuk. Amalkan dua hari sekali.

3) Minyak kelapa

Ambil minyak kelapa dan sapukan ke rambut sebelum tidur. Biarkan semalaman dan keesokan harinya basuh sehingga bersih.Ulangi selalu dan lihat hasilnya.

4) Daun bunga raya

Ramas daun bunga raya dan beberapa helai daun pandan didalam sebesen air. Sapukan di kepala seperti menggunakan syampu. Bilas dengan air bersih. Lakukan seminggu sekali.

5) Santan Segar

Lumurkan ke kepala & biarkan selama satu jam. Kemudian bilas sehingga bersih.

petua lebatkan rambut2 300x188 10 Petua Lebatkan Rambut Yang Rugi Kalau Tak Diamalkan

6. Buah keras

Goreng tanpa minyak beberapa biji buah keras. Setelah cukup garing,sejukkan dan kisar halus. Gaul dengan minyak zaitun dan simpan sebagai tonik rambut. Sapukan pada seluruh kepala,biarkan semalaman dan bilas.

7) Daun pandan & santan

Tumbuk beberapa helai daun pandan sehingga hancur. Kemudian masukkan sedikit air dan perah. Sediakan semangkuk santan dan campurkan dengan pandan tadi. Kacau rata dan simpan semalaman. Keesokan harinya,sapukan bahan tadi pada rambut dan biar selama setengah jam. Bilas rambut dan lihat hasilnya dalam beberapa minggu.

8) Daun asin-asin & santan

Tumbuk segenggam daun asin-asin sehingga lumat. Perahkan airnya dan campurkan dengan semangkuk santan kelapa. Lumurkan pada rambut.Biarkan beberapa minit. Kemudian bilas dengan air suam.

9 Serbuk teh

Rendam tiga sudu serbuk teh semalaman bersama secawan air mendidih. Setelah sejuk embunkan selama satu malam. Setelah itu,sapukan pada kulit kepala dan biarkan selama satu jam. Kemudian cuci. Lakukan sebanyak tiga kali seminggu. Lihat hasilnya.

10. Set Rambut Lebat Shaklee

Petua lebatkan rambut yang rugi kalau tak diamalkan yang terakhir ialah Set Rambut Lebat Shaklee yang sememangnya terbukti berkesan. Dengan penggunaan yang konsisten anda pasti berbangga dengan rambut anda yang lebat dan cantik.

petua lebatkan rambut1 300x214 10 Petua Lebatkan Rambut Yang Rugi Kalau Tak Diamalkan

Semoga 10 petua lebatkan rambut yang rugi kalau tak diamalkan itu tadi bermanfaat untuk anda. Berminat untuk mendapatkan set rambut lebat Shaklee dengan harga istimewa dan konsultasi terbaik? Hubungi saya sekarang!

vitaminsayasignature 300x256 10 Petua Lebatkan Rambut Yang Rugi Kalau Tak Diamalkan

Tips Berkesan Atasi Masalah Rambut Gugur Yang Tak Semua Orang Tahu

Rambut gugur dan berkelemumur jangan dipandang ringan. Kalau dibiarkan boleh menyebabkan ketidakselesaan dan paling teruk sekali boleh menyebabkan kebotakan. Jom saya kongsikan tips berkesan atasi masalah rambut gugur yang tak semua orang tahu.

petua rambut gugur 300x285 Tips Berkesan Atasi Masalah Rambut Gugur Yang Tak Semua Orang Tahu

Tips Berkesan Atasi Masalah Rambut Gugur Yang Tak Semua Orang Tahu

1. Jaga pemakanan

Makanan segera & makanan yang diletakkan bahan perasa adalah antara penyumbang utama masalah rambut gugur. Oleh itu amalkan pemakanan yang sihat agar anda tidak lagi dibelenggu masalah keguguran rambut.

2. Elakkan stress

Stress juga menyebabkan rambut gugur. Oleh itu, elakkan stress dan happy-happylah selalu.

3. Jangan warnakan rambut

Mewarnakan rambut boleh menyebabkan keguguran rambut. Oleh itu, kekalkan warna rambut yang asal jika mahu masalah keguguran rambut anda hilang.

4. Jangan simpan sikat dalam poket

Terutamanya orang lelaki. Ini kerana didalam poket terdapat banyak habuk yang akan melekat pada sikat. Apabila anda menyikat rambut, habuk tersebut akan berpindah ke kulit kepala dan menyebabkan masalah keguguran rambut.

5. Jangan mengusap rambut dengan tangan

Tabiat mengusap rambut dengan tangan akan menyebabkan baktria yang terdapat pada tangan berpindah ke kelapa anda

6. Tukar syampu

Dah penat bertukar syampu tapi masih sama? Tiba masanya untuk anda bertukar kepada Prosante Haircare Shaklee yang terbukti berkesan mengatasi masalah keguguran rambut. Dengan pengambilan set penjagaan rambut ini, anda akan mendapat rambut yang cantik & lebat. Tiada lagi masalah rambut gugur. Nak kesan yang lebih bagus? Ambil bersama Zinc Complex Shaklee.

petua rambut gugur1 231x300 Tips Berkesan Atasi Masalah Rambut Gugur Yang Tak Semua Orang Tahu

Semoga tips berkesan atasi masalah rambut gugur yang saya kongsikan tadi bermanfaat untuk anda. Ingin mendapatkan Prosante Haircare Shaklee & Zinc Complex dengan harga istimewa? Hubungi saya sekarang!

vitaminsayasignature 300x256 Tips Berkesan Atasi Masalah Rambut Gugur Yang Tak Semua Orang Tahu

Petua Mudah Menghilangkan Kelemumur Yang Terbukti Berkesan

Anda mempunyai masalah kelemumur yang merimaskan? Dah penat bertukar syampu tapi kepala tetap berkelemumur. Lagi teruk kalau anda bertudung. Jangan susah hati. Jom amalkan petua mudah menghilangkan kelemumur yang terbukti berkesan berikut:

petua hilangkan kelemumur 300x220 Petua Mudah Menghilangkan Kelemumur Yang Terbukti Berkesan

Petua Mudah Menghilangkan Kelemumur Yang Terbukti Berkesan

1. Cuka makanan

Cuka makanan adalah ubat yang sangat baik untuk menghilangkan kelemumur. Campurkan 1 cawan cuka makanan dengan 1 cawan air, dan tuangkan pada kulit kepala. Ramas rambut sehingga rata, biarkan selama 5 minit dan bilas. Keringkan rambut.

Anda juga boleh mencuci rambut dengan satu 1 cuka yang dicampur dengan 3 sudu minyak, kemudian dibersihkan dengan syampu.

2. Serbuk penaik

Ambil segenggam baking soda dan gosok kulit kepala. Kemudian bilas dengan baik supaya semua soda hilang dari rambut Anda. Lakukan sekerap yang mungkin. Pada mulanya, rambut Anda boleh menjadi sedikit kering, tetapi selepas seminggu anda akan melihat perbezaan. Kulit kepala anda akan mula menghasilkan minyak semula jadi yang menghilangkan kelemumur dikepala.

3. Limau purut

Potong limau purut dan sapukan ke kulit kepala. Pastikan semua kulit kepala diliputi tanpa ada bahagian yang tertinggal. Biarkan 10 minit sebelum bilas. Kepala Anda akan berbau limau yang harum dan segar. Insya Allah kelemumur anda juga akan hilang. Ulangi beberapa kali sehingga kelemumur anda hilang sepenuhnya.

petua hilangkan kelemumur1 300x226 Petua Mudah Menghilangkan Kelemumur Yang Terbukti Berkesan

4. Garam

Semasa mandi, taburkan garam ke atas kepala & dan gosok.. Bilas selepas 5 minit  dan cuci rambut anda dengan syampu.

5. Santan

Ambil santan dari separuh kelapa dan campurkan dengan segelas jus nanas, segelas  jus limau, dan setengah gelas air kelapa. Kacau rata. Gunakan campuran ini untuk mencuci rambut anda sekali setiap lima hari. Selepas setengah jam, bilas & syampu.

6. Prosante Haircare Shaklee

Shaklee Purifying Shampoo membersih dengan lengkap, mendalam untuk menghapuskan kotoran dan pembentukan minyak tanpa menyebabkan rambut gugur. Syampu ini akan memberikankan rambut :

[✔] Bebas dari sebum yang terkumpul, pencemaran persekitaran dan timbunan produk dandanan. Mengembalikan sinaran dan menyerlahkan tekstur asli rambut.

[✔] Keseimbangan pH untuk melindungi kutikel rambut dan menjamin body, lift dan kilauan rambut.

[✔] Menangani cabaran alam sekitar dengan melindungi kelembapan dan imbangan lipid.

[✔] Bebas dari pengelupasan. Menampilkan Scalp Health Complex untuk mengurangkan rambut berminyak dan berkelemumur serta membantu menyokong imbangan mikroflora kulit kepala.

Anda akan mendapat kesan yang lebih baik jika syampu ini diamalkan bersama Zinc Complex yang berfungsi mengatasi masalah rambut gugur.

petua hilangkan kelemumur2 300x208 Petua Mudah Menghilangkan Kelemumur Yang Terbukti Berkesan

 Semoga petua mudah menghilangkan kelemumur yang terbukti berkesan itu tadi bermanfaat untuk anda. Berminat untuk mendapatkan Purifying Shampoo dan Zinc Complex untuk rambut yang cantik dan bebas kelelumur? Hubungi saya sekarang!

vitaminsayasignature 300x256 Petua Mudah Menghilangkan Kelemumur Yang Terbukti Berkesan

10 Cara Merawat Sembelit Yang Berkesan Dan Semulajadi

Sembelit sememangnya menyakitkan. Jika berlarutan akan menyebabkan buasir. Sembelit bukan sahaja dialami oleh orang dewasa, malah ia juga dialami oleh kanak-kanak. Jika anda atau orang tersayang mengalami masalah sembelit, jangan berlengah lagi. Jom amalkan 10 cara merawat sembelit yang berkesan dan semulajadi yang akan saya kongsikan di bawah:

sembelit 300x164 10 Cara Merawat Sembelit Yang Berkesan Dan Semulajadi

10 Cara Merawat Sembelit Yang Berkesan Dan Semulajadi

1. Minum air secukupnya

Punca utama sembelit ialah kurang minum air. Kekurangan air akan menyebabkan najis menjadi keras, sekali gus mengakibatkan sembelit. Oleh itu, pastikan anda minum sekurang-kurangnya 7 gelas air kosong setiap hari bagi memastikan badan mendapat air yang secukupnya.

Air adalah cecair terbaik yang mencuci bahan buangan dan toksin yang terdapat dalam badan kita. Minuman lain seperti jus dan soda perlu dikurangkan kerana mempunyai kandungan gula berlebihan atau mungkin menyebabkan sembelit semakin parah.

2. Makan buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan yang tinggi serat

Kita memerlukan sekurang-kurangnya 24-38 gram serat sehari. Sembelit adalah satu petanda bahawa anda tidak mengambil serat yang secukupnya dalam diet seharin. Fungsi serat ialah untuk menyerap air dan melembutkan najis. Di antara makanan tinggi serat yang boleh anda amalkan ialah raspberi, pear, epal, pasta, barli,  kacang hitam, lentil, kacang hijau, dan brokoli.

3. Kafein

Ramai orang menganggap kopi membantu melegakan sembelit dengan cepat. Ini kerana kafein dalam kopi boleh merangsang otot dalam sistem pencernaan dan menyebabkan pergerakan usus. Namun begitu, kopi juga diuretik di mana ia menyerap kelembapan daripada najis, menjadikan mereka sukar untuk membuang air. Oleh itu, pastikan anda tidak mengambil kafein secara berlebihan.

4. Buah Prune

Buah prune atau jus prune adalah sangat berkesan untuk mengatasi masalah sembelit. Prune mengandungi sorbitol iaitu sejenis bahan yang membantu melegakan sembelit secara semulajadi. Sorbitol adalah perangsang kolon ringan yang membantu mengurangkan masa pergerakan najis dan seterusnya mengurangkan risiko sembelit.

sembelit1 300x207 10 Cara Merawat Sembelit Yang Berkesan Dan Semulajadi

5. Bersenam

Jangan tak percaya! Bersenam pun boleh membantu anda merawat sembelit. Bila kita bersenam, badan akan aktif bergerak. Maka sistem pencernaan kita juga akan bergerak. Takde masa untuk bersenam? Jalan-jalan kat shopping complex pun dikira sebagai bersenam juga. Yang penting kita aktif.

6.  Flaxseed Oil

Flaxseed Oil sememangnya membantu mengatasi sembelit. Ia membentuk satu lapisan di dinding usus & najis. Ia juga meningkatkan pergerakan usus. Amalkan mengambil Flaxseed oil bersama oren kerana oren sangat kaya dengan fiber. Resepinya mudah sahaja. Sediakan satu gelas jus oren & tambahkan 1 sudu flaxseed oil. Amalkan selalu. Insya Allah, anda akan melihat kesannya.

7. Aloe vera

Aloe vera bukan sahaja baik untuk kulit, malah ia juga sangat berkesan untuk melegakan sembelit. Adalah lebih baik jika anda menggunakan gel aloe vera yang segar dari pokok. Caranya: Minum 2 sudu gel aloe vera setiap pagi. Kalau takde eloe vera segar, boleh minum 1 gelas  jus aloe vera yang dibeli di kedai setiap pagi.

8. Amalkan jadual ke tandas

Buat satu jadual untuk anda membuang air besar. Contohnya, sebaik sahaja bangun tidur terus ke tandas. Lama-kelamaan badan akan mula menyesuaikan diri dengan rutin tersebut, sekali gus pergerakan usus akan menjadi lebih mudah & melegakan sembelit yang anda alami. Sembelit sememangnya menyakitkan, oleh itu pastikan anda dalam keadaan relax semasa berada di tandas.

9. Soda bikarbonat

Soda bikarbonat sememangnya serba guna. Oleh kerana ia mengandungi bikarbonat, ia berfungsi untuk memaksa angin keluar dari badan, dan salah satu daripada laluan angin untuk keluar dari badan kita ialah dubur. Ia membantu proses pergerakan usus berjalan dengan lancar. Disamping itu, soda bikarbonat membantu mengalkalikan perut & meneutralkan asid dalam perut. Cara pengambilannya ialah campurkan 1 sudu soda bikarbonat dengan 1/4 cawan air suam. Minum secepat yang mungkin.

10. Set sembelit Shaklee

Set ini sememangnya terbukti telah membantu ramai pelanggan saya yang mengalami masalah sembelit. Set ini terdiri daripada Ostematrix dan Herblax. Ostematrix berfungsi untuk melembutkan najis sementara Herblax membantu melawaskan. Insya Allah, dengan aturan makan dan doa yang betul, anda akan mengalami perbezaan dalam masa 5 hari. Jika anda mengandung, pun boleh amalkan set sembelit ini.

set sembelit shaklee 300x177 10 Cara Merawat Sembelit Yang Berkesan Dan Semulajadi

Semoga 10 cara merawat sembelit yang berkesan dan semulajadi yang saya kongsikan tadi bermanfaat untuk anda. Berminat untuk mendapatkan set sembelit Shaklee dengan harga istimewa dan konsultasi terbaik? Hubungi saya sekarang.

vitaminsayasignature 300x256 10 Cara Merawat Sembelit Yang Berkesan Dan Semulajadi

6 Cara Mudah Mencegah Tekanan Darah Tinggi Atau Hypertension

Tekanan darah tinggi atau Hypertension sememangnya penyakit yang digeruni oleh rakyat Malaysia. Mencegah adalah lebih baik daripada merawat. Oleh itu jom saya kongsikan 6 cara mudah mencegah tekanan darah tinggi atau Hypertension sebagai panduan kita bersama.

tekanan darah tinggi 300x179 6 Cara Mudah Mencegah Tekanan Darah Tinggi Atau Hypertension

6 Cara Mudah Mencegah Tekanan Darah Tinggi Atau Hypertension

Berikut adalah 6 cara mudah mencegah tekanan darah tinggi atau Hypertension yang boleh kita amalkan setiap hari:

1. Makan makanan seimbang

Semua orang tahu bahawa makanan seimbang adalah penting dalam kehidupan seharian. Makan makanan berkhasiat mengikut piramid makanan. Kurangkan pengambilan makanan segrea, kurangkan makan di luar, dan kurangkan makanan berlemak & tinggi kalori. Insya Allah jika kita konsisten menjaga amalan pemakanan, kita akan dapat mencegah penyakit Hypertension.

2. Kurangkan garam dalam makanan

Garam berlebihan adalah antara punca utama penyakit tekanan datah tinggi. Oleh itu, kurangkan garam dalam makanan. Memasak di rumah adalah langkah yang terbaik kerana kita boleh mengawal jumlah garam yang dimasukkan ke dalam masakan.

3. Bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu

Senaman sememangnya elemen yang penting dalam menjaga kesihatan. Amalkan bersenam sekurang-kurangnya 20 minit sebanyak 3 kali seminggu telah terbukti berkesan untuk mencegah tekanan darah tinggi. Ia juga memberikan kecergasan & membantu mengawal berat badan.

cara cegah tekanan darah t 300x155 6 Cara Mudah Mencegah Tekanan Darah Tinggi Atau Hypertension

4. Alkohol

Elakkan alkohol kerana ia adalah antara punca utama yang menyumbang kepada kenaikan tekanan darah dalam badan kita.

5. Periksa tekanan darah secara berkala

Adalah penting untuk anda mengetahui cara bacaan tekanan darah tinggi agar dapat mengesan tekanan darah tinggi pada peringkat awal.

6. Vitamin untuk kesihatan

Pengambilan vitamin semulajadi juga membantu mencegah tekanan darah tinggi. Set Cegah Darah Tinggi yang terdiri daripada ESP & Omega Guard membantu mengawal tekanan darah agar sentiasa berada dalam keadaan seimbang. Di samping itu, dua vitamin tersebut membantu memberikan anda tenaga & kesihatan yang baik.

cara cegah tekanan darah t1 300x203 6 Cara Mudah Mencegah Tekanan Darah Tinggi Atau Hypertension

Semoga 6 cara mudah mencegah tekanan darah tinggi atau Hypertension yang saya kongsikan tadi bermanfaat untuk anda. Anda juga boleh mmebaca tips menurunkan tekanan darah tinggi yang saya kongsikan di sini. Berminat untuk mendapatkan Set Cegah Darah Tinggi Shaklee dengan harga istimewa & konsultasi terbaik? Hubungi saya sekarang.

vitaminsayasignature 300x256 6 Cara Mudah Mencegah Tekanan Darah Tinggi Atau Hypertension

7 Petua Mudah Merawat Tumit Kering Dan Merekah

Menjaga kecantikan bukan terhad kepada penjagaan muka & tubuh badan sahaja. Tumit juga perlu dijaga. Tumit merekah bukan sahaja memalukan malah ada yang sampai ketahap tumit berdarah & menyakitkan. Anda ada masalah tumit merekah? Jom saya kongsikan 7 petua mudah merawat tumit kering dan merekah.

petua rawat tumit merekah 300x187 7 Petua Mudah Merawat Tumit Kering Dan Merekah

7 Petua Mudah Merawat Tumit Kering Dan Merekah

1. Elakkan memijak lantai sejuk

Ya. Memijak lantai yang sejuk secara kerap dalam tempoh yang lama akan menyebabkan tumit merekah. Terutamanya lantai di bahagian dapur rumah kampung yang biasanya hanya bersimen. Oleh itu, amalkan memakai selipar di dalam rumah bagi mengelakkan tumit merekah atau merawat masalah tumit merekah yang anda hadapi.

2. Berus tumit setiap hari

Semasa mandi anda boleh berus bahagian tumit kaki menggunakan loofah atau pun pumice stone. Selepas mandi lap tumit sehingga kering & sapukan losyen untuk melembabkan kulit.

3. Minyak zaiton

Seminggu sekali, anda boleh sapukan minyak zaiton ke kawasan tumit yang merekah. Minyak zaiton membantu melembabkan tumit dan menanggalkan sel kulit mati di kawasan tersebut.

4. Santan kelapa

Seminggu sekali, sapukan santan kelapa ke tumit yang merekah. Santan kelapa juga membantu melembabkan semula tumit yang kering dan merekah.

petua rawat tumit merekah2 300x197 7 Petua Mudah Merawat Tumit Kering Dan Merekah

5. Rawatan pedicure di rumah

Rendam kaki didalam air suam yang berisi garam selama 10 minit. Ia akan melembutkan tumit kaki yang kering. Selepas direndam selama 10 minit, keringkan tumit & berus dengan pumice stone atau loofah. Kemudian sapukan losyen atau minyak zaiton atau pun santan kelapa.

6. Pisang

Ambil pisang yang masak & hancurkan. Kemudian lekapkan di tumit yang merekah selama 20 minit. Ia akan membantu melembabkan tumit kaki dan menghilangkan kulit yang kering.

7. Set Tumit Merekah Shaklee

petua rawat tumit merekah1 300x178 7 Petua Mudah Merawat Tumit Kering Dan Merekah

Pengambilan Energizing Soy Protein dan Vitamin E Shaklee secara konsisten dengan aturan makan yang betul setiap hari akan membantu merawat tumit kering dan merekah secara semulajadi dari dalam. Menyapu Herbal Blend Shaklee ke tumit sebelum tidur setiap malam juga akan memberikan anda tumit yang cantik dan lembut. Tak percaya? Cubalah Set tumit Merekah Shaklee. Anda pasti tak menyesal.

Semoga 7 petua mudah merawat tumit kering dan merekah yang saya kongsikan tadi bermanfaat untuk anda. Set tumit Merekah Shaklee dah membantu ramai pelanggan saya merawat tumit kering dan merekah. Berminat untuk mendapatkannya dengan harga istimewa dan konsultasi terbaik? Hubungi saya sekarang!

vitaminsayasignature 300x256 7 Petua Mudah Merawat Tumit Kering Dan Merekah

pixel 7 Petua Mudah Merawat Tumit Kering Dan Merekah

Switch to our mobile site

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.